Inför valet 2014 borde alla gå en kurs i källkritik i sociala medier. Mycket info kommer ut snabbt och utan grund många gånger. Det är lätt att skicka vidare felaktigheter och ogrundade påståenden utan att hinna tänka igenom konsekvenserna. Jag har gjort det, jag kommer nog åka dit på det igen men jag försöker att undvika det.
Enligt en undersökning av Novus tror mer än hälften av svenskarna att social medier kommer vara viktig i nästa val. I morse på TV4 Nyhetsmorgon pratade Anders Pihlblad och Niklas Svensson om de här sakerna. Den här undersökningen misstänker jag att herrar Pihlblad och Svensson att berätta mer om i deras nya program, Pihlblad & Svensson, 19:30 ikväll på TV4 News.
Jag är övertygad om att inom kort kommer vi alla att svämmas över av olika politiska budskap på våra FB Timelines och våra twitterflöden, Instagram och och Pinterest kommer säkert också få sin beskärda dela av bilder på valfläsk.
Igår kväll fylldes framförallt twitter men även tidningar och TV snabbt av felaktigheter och gissningar om explosionerna vid Boston Marathon. Mycket information som vare sig var bekräftad eller ens undersökt. Bilder och videoklipp kablades ut och även påståenden om vem eller vilka som kan ha legat bakom dåden. Niklas Svensson berättade om den relativt ansedda tidning som i natt gått ut med uppgiften om att det var tolv döda och sedan fått ändra den uppgiften eftersom antalet inte var bekräftat. Alltså alla gör fel, är för snabba på RT eller sändknappen och därför är det avgörande att vi följer Pihlblads råd att:
“tänka först, twittra sen”
Det är ju bara så förbaskat svårt! Det är ju så skönt att bara hänga på när drevet går och känna sig lite delaktig, eller hur? Inte alltid så klokt dock, jag försöker lära mig självbehärskning.
För att minska risken för bristande källkritik tycker jag att det här bra frågor att alltid ställa mig:
- Hur menar du/skribenten?
- Hur vet du/skribenten det?
- Varför presenterar just den här skribenten det här?
- Varför presenteras det här nu?
Ett annat sätt som jag tycker är bra är att aktivt se över vilka man följer på twitter och andra sociala medier, att försöka hitta röster från olika politiska läger, åsiktsgrupperingar och företag samt organisationer.
Tidigare i år presenterades Twittercensus av Hampus Brynolf på Intellecta. Där fanns en bild/karta över de svenska twittrare som twittrar en gång om dagen, tror jag det var. Här är en länk till min plats. Där går det att leta upp sig själv och se vilket kluster av intressen man tillhör. Leta sedan efter följare som ligger en bit ifrån dig på kartan. Det är en bit på vägen. Jag följer till exempel en och annan AIKare, helt befängt men för The Greater Good…
Det här var dagens visdomsord från Trälhavets norra strand. Det är också dag 84 av #blogg100. Troligen inte det sista inlägget idag heller.
P.S. Glöm inte heller att korrläsa innan sänd. Har gjort det några gånger nu men jag undrar vad jag missat?
agdaringstrom says
Korrläsningen är ju mitt jobb! /Fröken
Mikael Tamme says
Jag vet. Tog en chansning 🙂